Dålig stämning i basindustrin
Det skriver Industriarbetsgivarna i sin nya ekonomiska bedömning.
I stål- och metallindustrin är nedgången bred och gäller orderingång, orderstock, produktionsvolym, förväntade försäljningspriser på exporten och anställningsplaner. Konjunkturinstitutets konfidensindikator för sektorn är nästan lika svag som under finanskrisen 2008.
– Basindustrin exporterar det mesta av det som produceras och är beroende av världshandeln. Nästan 80 procent av den svenska basindustrins export går till Europa. Därför påverkas den klart negativt av de pågående handelskonflikterna och den svagare utvecklingen i Euroområdet och Tyskland, som är den största eller en av de största marknaderna för svensk stål- och skogsindustri, säger Kerstin Hallsten, chefekonom på Industriarbetsgivarna.
Industriarbetsgivarna konstaterar att det har skett en klar nedväxling av tillväxten både globalt och i Sverige sedan 2017. Mycket talar för en fortsatt avmattning framöver och Industriarbetsgivarna reviderar därför ner sina prognoser för den ekonomiska utvecklingen jämfört med tidigare bedömning från i juni i år.
– De risker som lyftes i juni kopplat bland annat just till handelskonflikterna och utvecklingen i Euroområdet har i viss utsträckning realiserats och detta har lett till en snabbare och mer markerad nedgång än vad vi tidigare bedömde, säger Kerstin Hallsten.