Därför går tidningarna i norr samman

Krönika Lennart Håkansson skriver i sin krönika om orsaken till att de fyra tidningarna NSD, Norrbottens Kuriren, Piteå-Tidningen och Norran går ihop i ett gemensamt bolag. (Uppdaterad)

Under fredagen offentliggjordes en ny strukturaffär i Mediesverige. Norrköpings Tidningar Media AB (NTM) köper Piteå-Tidningen och Norran  i Skellefteå. NTM äger redan NSD och Norrbottens Kuriren via dotterbolaget Norrbottens Media.

I och med affären ersätts Norrbottens Media av Norr Media AB. Det innebär att Piteå-Tidningen lämnar som delägare och Norran går in som delägare.

Att affären genomförs just nu beror på att läget börjar bli akut för mediebranschen. Annonsintäkterna senaste året faller med mellan 15-25 procent för de traditionella medierna i Sverige. Och då har inte lågkonjunkturen kommit igång på allvar ännu.

Häromveckan gick en mindre tidningskoncern i Västsverige omkull. En storkoncern, Stampen, går nu in och tar över några av de drabbade tidningarna. Stampen tar också över en annan grupp tidningar i Västsverige. Mediebranschen fortsätter att omstruktureras.

Logiken i affären här i norr är uppenbar och följer ett känt mönster i en mogen bransch. När marknaden krymper och kampen om marknadsandelar blir för kostsam, återstår bara att gå samman med andra för att samordna verksamheterna och skapa synergier för kostnaderna.

Utan sådan anpassning till en hårdare omvärld skulle vi inte ha något stålverk i Luleå. Det var tufft i slutet på 70-talet för den svenska stålindustrin. Den räddades genom att handelsstålverken Norrbottens Järnverk i Luleå, Domnarvets Jernverk i Borlänge och Oxelösunds Järnverk gick samman och bildade Svenskt Stål AB, SSAB. Profilering, samordning och synergier (stålpendeln) har medfört att det fortfarande produceras stålprodukter på alla tre orterna.

På samma sätt kommer det för överskådlig framtid att finnas medietitlar som NSD, Norrbottens Kuriren, Piteå-Tidningen och Norran. Bolagen bakom har tillräcklig styrka för att säkra verksamheten på sikt.

NTM är ekonomiskt starkt och koncernen en av de stabilare i Sverige. Norrbottens Media har varit kloka att ta vara på de traditionella mediernas styrka: att kontrollera och tjäna pengar på distribution av pappersprodukter. Man delar nu ut även post. Det är därför breven numera ofta kommer på morgonen här i Luleå.

Norrans ägare har fastigheter vilket ger en stabil ekonomi. Man satsar också, vid sidan av Norran på ny verksamhet i mediebranschen. Genom uppköp har man byggt Grit Media i Skellefteå, Umeå och Luleå. Affärer i norr samarbetar med Grit Media kring annonsförsäljning.

Nu återstår att se vilka kostnadssynergier man kan få fram. En självklar möjlighet är att lägga ner ett av tryckerierna i Skellefteå och Luleå (Jag har själv varit med i tre utredningar av denna fråga, så nu vore det på tiden att det blev av.)

I det nya medielandskapet måste "breda" medier gå ihop om synergier för att inte blir för smala. Medier som från början är smala kan däremot överleva i sina nischer. Det kan vara ämnesmässiga nischer, eller geografiska nischer, det vill säga väldigt lokala medier.

Lennart Håkansson

Ansvarig utgivare för Affärer i norr