Mat och turism ska mötas i Arctic Deli
Bakom planerna står en grupp entreprenörer med olika kompetenser och erfarenheter.
- Arctic Delis verksamhet är en innovation i sig. Ett helt nytt och brett koncept med olika affärsben som låter de olika målgrupperna lära, uppleva och utveckla samisk och arktisk mathantverkskultur genom smakupplevelser, säger delägaren Annika Fredriksson.
Den samiska matkreatören Linn Huuva, som bland annat medverkat i TV-serien Smaker från Sapmi, ser Arctic Deli som ett sätt att dela med sig av traditionell kunskap kring mat och hållbar livsstil.
- Vi ger besökare och lokalbefolkning en godare, nyttigare och lärorikare matupplevelse som inspirerar till att fler väljer en mer hållbar matkonsumtion oavsett om man bor här i regionen, i södra Sverige eller i ett annat land, säger hon och får medhåll av Annelie Päiviö, delägare i Hotell Åkerlund:
- Det är viktigt att vi på orten tar vara på våra lokala förutsättningar för att utveckla nya företag, jobb och det känns självklart att Jokkmokk ska vara med och driva på den lokala matkulturens utveckling och tillgänglighet. För mig personligen är det också viktigt att engagera mig i en samiskprofilerad verksamhet.
Utöver delägarna är tre personer anställda i projektet. Bland verksamhetsidéerna finns event och kurser, produktion av livsmedel, servering, butik och workshops för produkt- och tjänsteutveckling.