Mer lokal mat på tallrikarna i Norrbotten
Det visar en undersökning som Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, genomfört under maj.
Det lokala köttet har ökat med 27 procent sedan den första undersökningen gjordes 2015. Andelen lokal råvara har ökat i alla grupper som kött, mejeri, grönsaker och rotfrukter, bär och sylt, och ägg.
– Det är givetvis mycket glädjande att trenden går åt det här hållet. Lokal mat är hållbar mat, säger Håkan Stenmark, projektledare vid LRF Norrbotten.
Andelen lokal köttråvara står nu för nära hälften (48 procent) av det kött som serveras på krogarna. Svenskt kött står för 38 procent, och det utländska för 14 procent. Andelen utländskt kött har minskat med 20 procent.
Lokala mejeriprodukter har ökat med 11 procent och utgör idag 65 procent av de produkter som används. Lokala grönsaker och rotfrukter ökar, med 12 procent, liksom bär och sylt, med hela 33 procent. Vad gäller lokalt producerade ägg står dessa för 45 procent av det som används i dag.
Det är Studentconsulting som på uppdrag av LRF gjort undersökningen. Undersökningen görs vartannat år.