Talga först ut på Luleås nya industriområde

Luleå Det australiensisk-svenska bolaget Talga Resources blir först med att etablera sig på Luleås nya industriområde på Hertsölandet. Under onsdagen besökte Talgas ledning skogen på Hertsön där man nästa år ska börja bygga en fabrik för tillverkning av batterikomponenter. 

Fabriken i Luleå blir den enda producenten av grafit till batterianoder i Europa och enligt Talgas koncernchef Mark Thompson är intresset stort från företag som tillverkar batterier, elektronik och bilar.

- Vi har intresseförfrågningar och kommersiella kontakter med ett femtiotal intresserade kunder, säger Mark Thompson, när han besöker Luleå.

För Luleå kommun är Talgas etablering en bra start för det nya industriområde som ska skapas på Hertsölandet, i närheten av brandövningsfältet. När detaljplanen blir klar utnyttjar Talga åtta procent av området.

- Det här betyder enormt mycket, att vi kan ta emot ett företag som Talga och bidra till förädling av en råvara som finns i vårt län, säger Luleås kommunalråd Niklas Nordström.

Under nästa år hoppas Talga kunna påbörja brytning av grafit i Vittangi. Grafiten ska sedan användas för att i fabriken i Luleå tillverka grafitanoder till batterier. Gruvdriften i Vittangi beräknas sysselsätta 50 personer och fabriken i Luleå cirka 70 personer. Verksamheten i Norrbotten ska omsätta 2 miljarder kronor när driften är i full gång vilket beräknas ske 2023.

Talga söker finansiering för första steget i satsningen, 27 miljoner dollar. Den totala investeringen är på 174 miljoner dollar. Förutsättningen för finansiering av projektet är att alla tillstånd först ska vara klara.