Gemometrics får internationellt pris

Luleå Luleåföretaget Gemometrics har vunnit den internationella utmärkelsen Red Dot Design Award för sitt verktyg som kan avslöja falska diamanter. Red Dot Design Award har tidigare vunnits av betydligt större bolag: Samsung, Apple och Sony.

Det lilla  och lättanvända verktyget Gempen kan särskilja äkta diamanter från labbtillverkade diamanter.

- Vi är otroligt stolta att som liten aktör visa på produktdesignklass som är i nivå med Samsung, Apple och Sony, tidigare vinnare av Red Dot Design Award. Det är en kvalitetsstämpel som väger oerhört tungt för oss och bevisar för våra användare att det ligger mycket tanke och kärlek bakom produkten, säger David Doms, produktdesigner för Gempen.

De senaste decennierna har behovet av ett verktyg som Gempen blivit nödvändigt. Orsaken är de stora mängder syntetiskt tillverkade diamanter som är i omlopp och som skapar osäkerhet hos experter som ska värdera diamanter. Syntetiska diamanter kan ha exakt samma optiska, kemiska och fysikaliska egenskaper som naturliga.

- De flesta konsumenter är inte medvetna om att deras smycken kan innehålla diamanter som har tillverkats i ett labb på två veckor, istället för naturligt i jordens inre under flera miljoner år. Även om domarna för Red Dot Award lyfter användarvänligheten och den smarta designen hos Gempen, är det en central del av produktens funktion att det äntligen går att identifiera vissa typer av syntetiska diamanter on-the-go istället för att vänta i veckor på svar från ett institut, säger vd för Gemometrics, Peter Larsson.

Företaget Gemometrics har utvecklats med stöd av Arctic Business Incubator och finansieras av Norrlandsfonden, Almi, privata investerare och Partnerinvest Norr.  

Annons