Succé för Norrbotten i Chark-SM

Luleå Tre norrbottniska företag blev svenska mästare i Chark-SM: Jokkmokks korv & rökeri, Nordchark i Luleå och J Petterssons chark i Boden.

Jokkmokks korv & rökeri tog hem hela tre mästartitlar, för lavkokt skinka, bresaola och salami fänkål.

J Petterssons chark blev svenska mästare med sin färskkorv med Västerbottensost, och Nordchark vann med sin basturökta falukorv.

Dessutom fick Nyhléns Hugosons ta emot den nya hedersutmärkelsen Årets smakförnyare för sin grillkorv med smak av lingon och granskott.

– Fantastiskt roligt! Tre vinster i år… vi är mållösa. Framförallt vinsten för våra lufttorkade produkter. Det är en helt ny satsning som vi bara har hållit på med i ett halvår. Luften och tiden är det som ger smaken tillsammans med råvarorna från Norrland, det är det vinnande konceptet, säger Magnus Kvickström, Jokkmokks korv & rökeri.

I Chark-SM tävlar charkföretagen i 17 olika kategorier allt från den bästa falukorven, köttbullarna, julskinkan och korvarna till de bästa rökta och lufttorkade charkuterierna. De cirka 700 tävlande charkuterierna från 55 företag har blindtestats av ett 40-tal domare.

Norrbottenföretagen tog hem 5 av 17 SM-titlar, vid Chark-SM som hölls i Eriksbergshallen i Göteborg på torsdagkvällen.

Annons