Huawei intresserat av datacenter och forskning i Norrbotten

Luleå IT- och kommunikationsjätten Huawei är intresserat av datacenter och forskning i Norrbotten. Den kinesiska delegationen är också intresserad erfarenheterna från stadsomvandlingarna i Malmfälten. Det framkom vid den kinesiska ambassadören Congyou Gui:s besök i Luleå under tisdagen.

- Jag har bett Huawei att rapportera till Norrbottens landshövding om sitt intresse för att nyttja datacenter och samarbeta om forskning med universitetet här, sa ambassadör Congyou Gui.

Den kinesiska delegationen som besöker Luleå är särskilt intresserad av de projekt som pågår för att minska koldioxidutsläppen, som Hybrit-projektet som LKAB, SSAB och Vattenfall driver.

Kina följer också med stort intresse stadsomvandlingarna i Malmfälten.

- Kiruna är en förebild för oss när det gäller att omvandla gamla gruvorter till moderna samhällen. Vi har mycket att lära av Kirunas omvandling, sa Congyou Gui.

I delegationen som nu besöker Luleå och Boden ingår flera kinesiska företag: China Telecom, Air China, Bank of China, Chematur Engineering, Peoples Daily Online, Minmetals North Europe, China Railway Tunnel Group och Huawei. Flera organisationer deltar också.

- Jag hoppas vi ska hitta samarbeten mellan företag i Norrbotten och Kina och inom forskningen, där LTU redan har samarbeten med Kina, och det tror jag kommer att öka i framtiden, säger landshövding Björn O Nilsson.