Intresset för solel ökar bland företag i norr

Piteå Intresset för att installera solenergi ökar både bland företag och privatpersoner i Norrbotten. Just nu pågår ett treårsprojekt för att öka intresset ännu mer.

- Projektets syfte är att öka intresset och få norrbottningar att förstå att solenergi är en teknik för oss häruppe i norr. Vi vill öka investeringarna och självförsörjningsgraden av elenergi, säger Berndt Essebro, Pite Energi som medverkar i en informationskampanj som främst riktar sig till små och medelstora företag, men även privatpersoner i Norrbotten.

Det treåriga projektet Arctic Solar - solel i norra Sverige, startade i höstas och drivs av Piteå Science Park och finansieras av Pite Energi, Piteå kommun, Region Norrbotten, Sparbanken Nord, Tillväxtverket och EU.

Man vill ge mer information om att solenergi är lämpligt även på nordliga breddgrader. Solceller blir, mot vad många tror, effektivare när det är kallt. Dessutom har kostnaderna för att installera solpaneler minskat betydligt de senaste åren.

- Det är ett ökande intresse. Än så länge framst bland lantbruksföretag, där det finns lämpliga byggnader och tak, säger Berndt Essebro.

Annons