Europas största vindkraftssatsning tar fart i Markbygden

Piteå Under fredagen besökte ledningen för GE Renewable Energy sin vindkraftssatsning Markbygden Ett i skogarna väster om Piteå. Investeringen på 8 miljarder är Europas största landbaserade vindkraftspark, och en av de största i världen.

I höstas blev det klart att Svevind som har tillstånden för vindkraftsbyggen i en stor del av Markbygden överlåter byggandet av 179 vindkraftverk till det globala bolaget General Electric (GE) och dess dotterbolag GE Renewable Energy. GE satsar 8 miljarder kronor tillsammans med Green Investment Group (som tillhör Macquarie Group).

- Det här är ett område med bra förutsättningar och vi har bra samarbetspartners och ett stort lokalt engagemang. Det är det största landbaserade vindkraftsprojektet i Europa, säger Jérôme Pécresse, vd för GE Renewable Energy med verksamhet i 55 länder och 22.000 anställda.

Arbetena med den nya vindraftsparken har kommit igång. Just nu arbetar 150 personer med gjutande av fundament till kraftverken. Under året kommer det att öka till 500 personer so arbetar här.

NCC har huvudentreprenaden för arbetena med vägar, markarbeten och fundament, ett uppdrag värt 800 miljoner kronor. I år byggs 60 vindkraftverk och nästa år 119. 

När allt är utbyggt i Markbygden, där även Enercon investerar, kommer enligt Svevinds planer här att finnas cirka 1.100 vindkraftverk om två-tre år. Troligen blir det något färre, eftersom vindkraftverken blir större över tid.

När hela Markbygden är utbyggd kommer här att produceras 10-12 terawattimmar per år, vilket är mer än halva det nationella målet på 18 terawattimmar vindkraft per år till 2030.

Då har cirka 60 miljarder kronor investerats, vilket kan jämföras med Norrbotniabanans 30 miljarder och batterifabriken i Skellefteå där 40 miljarder ska investeras.