Facebook fördubblar i Luleå

Luleå Facebook bygger ut sitt datacenter i Luleå till nära det dubbla. Det gör det till ett av världens största datacenter. Man etablerar också ett teknikutvecklingscenter i Luleå Science Park.

Upp mot 1000 personer kommer att vara direkt engagerade i bygget av den tredje serverhallen, plus kringeffekter för hotell, resor och handel.

Facebook bygger inte bara en ny hall, utan etablerar också ett "Technology Deployment Centre" i Luleå Science Park. Det ska samarbeta med LTU:s nationella forskningscenter Cloudberry Datacenters och den statliga forskningsstiftelsen Rise anläggning Sics Ice i Luleå.

– Vi välkomnar Facebooks supersatsning här i Luleå. Det är ett enormt genombrott för oss. Det får långsiktiga effekter som befäster Luleå som etableringsort nummer ett för datacenter, säger Niklas Nordström, kommunalråd i Luleå.

När den nya hallen tas i bruk 2021 har Facebook en verksamhet i Luleå på över 100.000 kvadratmeter och har investerat 8,7 miljarder kronor i anläggningen.

Utvärderingen av Facebooks tidigare investeringar visar att de har lett till omkring 4.700 nya jobb i Luleå under perioden 2012-2016. 

Annons