Jämställdhetsexpert och koncernchef bland nya hedersdoktorer

Luleå Gertrud Åström och Lars Martinson uppmärksammas av Luleå tekniska universitet.

Gertrud Åström är företags- och organisationsutredare och kommer ursprungligen från Kalix. Hon utses till hedersdoktor vid den filosofiska och tekniska fakulteten.

– Luleå tekniska universitet strävar efter och har spetskompetens på avgörande områden. Om jag blivit bedömd på mitt område utifrån samma blick är det för mig en ära. Jag är glad och känner mig hedrad, säger Gertrud Åström, i ett pressmeddelande.

Hon driver i dag företaget Hela HUT AB, som har fokus på jämställdhetens betydelse för hållbar utveckling.

Lars Martinson utnämns till hedersdoktor vid Tekniska fakulteten vid Luleå tekniska universitet. I nomineringstexten nämns bland annat Lars Martinsons engagemang i stiftelsen Träenigheten, som tog initiativ till SkeWood-programmet, som i sin tur finansierade forskarstudier vid universitetet. 

– Jag känner mig hedrad att bli utnämnd till hedersdoktor på Luleå tekniska universitet. Samarbetet med universitet har varit en viktig del i Martinsons utveckling, både som utbildare av ingenjörer och närheten till de kreativa miljöer med hög kunskap som finns på och i området kring universitet. Det har skapat goda förutsättningar för Martinsons utveckling samt träindustrin i området, säger Lars Martinson, i ett pressmeddelande.

Även författaren Lilian Ryd uppmärksammas med en hedersdoktorstitel, vid den filosofiska fakulteten. Hon kommer ursprungligen från Vuollerim och har skrivit ett flertal böcker, många med inriktning på nordsvensk kulturhistoria.