Wilda Spårning satsar på katastrofområden

Luleå Det nya Luleåföretaget Wilda Spårning AB har tagit fram ett positioneringssystem för brandmän som kan bli världsledande när det gäller att hålla reda på räddningspersonal i katastrofområden. I höst testas utrustningen i Kiruna, Jokkmokk och Övertorneå.

- Vi vill vara en del av lösningen på räddningstjänstens problem att veta var alla människor i räddningsarbetet finns. Vi vill bli världsledande inom icke urban långdistanskommunikation, säger vd Daniel Nilsson, en av företagets grundare.

Varje brandman har på sig en liten sändare som står i kontakt med räddningsledningen, som då kan hålla koll på var räddningspersonalen befinner sig.  Räckvidden för utrustningen är minst en mil. Systemet fungerar i områden där det varken finns mobiltäckning eller internetuppkoppling.

I höst testar man utrustningen i samarbete med räddningstjänsterna i Kiruna, Jokkmokk och Övertorneå.

Marknaden är stor. Bara i Sverige finns 1.000 brandstationer.

- Vi börjar i Sverige för att få systemet bekräftat.  De stora marknaderna finns i USA, Kanada och Spanien, i områden där man har mycket skogsbränder, säger Daniel Nilsson.

Systemet är också intressant för branscher som offshoreindustrin, skogsarbete och vindkraftbyggen, där man ofta arbetar i områden med dålig mobiltäckning.

Förutom Daniel Nilsson har företaget en anställd brandingenjör och ska rekrytera en programmerare. Nästa steg blir att rekrytera säljare.

Wilda Spårning finns i inkubatorn Arctic Business Incubator i Luleå, och är också antaget i den nationella rymdinkubatorn ESA-BIC Sweden.

Annons