The Future of Mining etablerar datacenter i Älvsbyn

Älvsbyn Miamibaserade företaget The Future of Mining etablerar ett datacenter i Älvsbyn, med 25 anställda.

The Future of Mining ägs av investerare i Miami, USA, och driver datacenters för molntjänster och blockkedjeteknologi. Man vill med etableringen i Älvsbyn lösa problemet med begränsad tillgång på energi.

Etableringen sker i Televerkets gamla lokaler som Älvsbyns kommun köpt in för detta syfte. Etableringen är en följd av att Älvsbyn för två år sedan gick med i samarbetet med Luleå, Boden och Piteå i The Node Pole som bidragit till etableringarna av datacenter i Boden.

– Det är ett historiskt ögonblick att ett datacenter etableras av ett internationellt företag här i Älvsbyn. Det är bra sysselsättningsmässigt och datahallar kan fungera som ett komplement till vår basindustri och den förväntade gruvindustrin, säger Helena Öhlund, kommunalråd i Älvsbyns kommun till Piteå-Tidningen.

Företaget arbetar med blockkedjeteknologi, som används för att processa bitcoin och andra digitala valutor. Enligt planerna ska man också i samarbete med LTU starta en inkubator för att främja utvecklingen av nya applikationer.

- Vi vill växa snabbt både vad gäller storlek och teknologisk utveckling, säger vd Gianfranco Castillo i ett pressmeddelande.

I november ska man ha igång en kapacitet på 5 megawatt för att öka till 30 megawatt under de närmaste 18 månaderna.

Annons