Arktiskt samarbete om 3D-utskrifter av metall

Luleå De tre universiteten i Luleå, Tromsö och Uleåborg samarbetar i ett projekt som skapa bättre möjligheter för företag i den arktiska regionen att göra 3D-utskrifter av metallprodukter.

Det är en tillverkningsmetod som minskar miljöpåverkan och tillverkningskostnader för företag.

– 3D-printing för metaller är en spännande teknik som redan funnits i många år, men det är först nu tekniken mognat och därför kan bli lönsam för företagen, säger Jan Frostevarg, forskare i produktionsutveckling, vid Luleå tekniska universitet, och den som leder projektet C3TS – arctic platform to Create, 3D-print, Test and Sell.

Den nya samarbetsplattformen handlar om att företag ska kunna skicka sina ritningar till andra deltagare i nätverket som sedan tillverkar produkten, genom 3D-printing. Det kan gälla reservdelar eller lågvolymstillverkning av kompletta metallprodukter för tillverkande företag. Alla projektmedlemmar kommer att få varsin produkt anpassad för och tillverkad genom 3D-printing.

Samarbetsplattformen för 3D-printing i Arktisområdet är ett Interreg Nord projekt med en budget på cirka 10 miljoner kronor. Förutom att koordinera projektet, deltar Luleå tekniska universitet också i egenskap av processutvecklare.