LTU och industrin utvecklar sensor värd miljoner

Luleå Forskare vid Luleå tekniska universitet har i samarbete med SKF och Billerud Korsnäs i Karlsborg, Kalix, utvecklat en sensor som kan spara miljoner åt industrin.

Sensorn kan spara miljoner kronor genom minskade driftsstopp i pappers- och massafabriker och stålverk. Vad sensorn gör är att den varnar för vatten i fettsmorda lager och därigenom undviks allvarliga skador på maskinerna.

– I nuläget är det vanligt med vibrationsövervakning inom industrin som talar om när en maskin börjar gå sönder. Vår sensor varnar redan innan maskinerna skadats och på så vis kan till exempel en pappersfabrik spara flera miljoner på att förhindra driftstopp, säger Pär Marklund, biträdande professor i maskinelement vid Luleå tekniska universitet.

Forskarna på Luleå tekniska universitet kan arbeta både i labbmiljö och sedan testa i industrimiljö, varför man hoppas kunna utveckla sensorn ytterligare så att den får en tillräcklig noggrannhet och blir robust för att klara tuffa industriella miljöer.

– Nu siktar vi på att utveckla sensorn vidare tillsammans med andra projekt på universitetet för att få till trådlös kommunikation och kunna använda energin från själva lagret för att driva sensorn, säger Pär Marklund.

Annons