Fjällstation lanserar eget öl

Jokkmokk Kråkbär som handplockats av fjällstationens personal ligger till grund för smaksättningen i nya ölet, som görs i Överkalix.

STF:s fjällstation i Saltoluokta har tillsammans med Tjers bryggeri i Svartbyn i Överkalix tagit fram det nya ölet Saltoluokta [tjáhppismuorjje]. 

Tjáhppismuorjje är Lulesamiska för kråkbär – som smaksätter ölet. För tio år sedan tog fjällstationen fram en egen etikett till ett öl från Gällivare, men nu ville man gå ett steg längre.

– Vi kände ju redan Frida Andersson på Tjers bryggeri och började diskutera om det fanns något i trakten som vi kunde använda. Hjortron, kvanne, skvattram och kråkbär kom på tal och då kråkbär har en speciell karaktär och är tacksamma att jobba med, så blev det så, säger Johan Påve, platschef på STF Saltoluokta, i ett pressmeddelande.

Ölet är av pale ale-typ och kommer endast att säljas på fjällstationen. Enligt bryggaren ska det passa särskilt bra till traditionell mat från länet.

– Beskan gör att ölen passar väldigt bra till mat med sälta, sån mat som vi har mycket av i de lokala mattraditionerna, säger Frida Andersson, på Tjers bryggeri.