Nu lanseras Jokkmokks nya datacenter

Jokkmokk Det Luxemburgbaserade företaget Etix Everywhere och svenska Arctic Sites lanserar nu det nya datacenter som man det senaste året planerat att öppna i Porjus industrihus.

Diskussioner med kunder pågår. När man avtalat om en viss minimivolym drar man igång verksamheten i datacentret som kallas "Etix Jokkmokk #1".

- Vi har långt gångna dialoger med ett flertal kunder. En av dem är så stora att det företaget ensamt gör att vi kan starta verksamheten, säger Jonas Sukloed, grundare och huvudägare till Arctic Sites, med säte i Jokkmokk, som registrerades förra året.

Arctic Sites och Etix Everywhere äger hälften var av datacentret Etix Jokkmokk #1. Tillsammans marknadsför de datacentret i sociala medier som Linkedin, genom personliga möten och kontakter. Särskilt satsar man på Storbritannien där man marknadsför Jokkmokk som en en lämplig plats för backuplösningar.

Etix Everywhere är ett internationellt företag, registrerat i Luxemburg med 100 anställda plus ett stort antal samarbeten i verksamheter i Europa, Amerika, Afrika och Asien. Man har cirka 20 projekt, liknande det i jokkmokk på gång, och kommer att investera 850 miljoner kronor i år.

- Det här blir en top-notch, högkvalitativ anläggning som tillsammans med 100 procent förnyelsebar energi och multipel fiberredundans gör datacentret till en av Sveriges kraftfullaste colocation-anläggningar, säger Jörgen Venot, Senior Vice President Northern Countries på Etix Everywhere.

I datacentret i Jokkmokk erbjuds kunderna att placera sina egna servrar i hallen, eller en leasinglösning. Etix Everywhere står för datacenterdesign och fjärrövervakning av driftens effektivitet och säkerhet, liksom internationell marknadsföring och försäljning. 

Arctic Sites samarbetar om marknadsföringen, centret ska även marknadsföras nationellt och i Norrbotten, man riktar sig till både stora och små företag. Företaget sköter det lokala arbetet med att få datacentret funktionellt med fiberanslutningar och kraftförsörjning.

- Detta är glädjande för Jokkmokk men även för hela regionen, särskilt i beaktande av de arbetstillfällen som skapas via kringtjänster runt ett sånt här datacenter. Det innebär ökad omsättning för regionala IT-bolag och en förnyad dynamik i ekosystemet av ICT-företag, vilket ger näringslivet ökade möjligheter i den digitaliseringstransformation vi står inför, säger Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson.

Annons