Kolektivet levererar till stjärnkrogar

Junosuando Hans L. Olofsson, Norrbottens första moderna kolmilare, har varit igång ett drygt halvår. Efterfrågan är så stor att produktionen inte hinner med. Björkkolen från AB Kolektivet i Kurkkio efterfrågas av flerstjärniga restauranger i Oslo och Köpenhamn.

Bröderna Hans L. Olofsson och Pär Sjölander Olofsson köpte mormors skogsfastighet i Kurkkio utanför Junosuando och en kolmila från en verkstad i England. Första laddningen träkol gjord på björkved var klar i juni i fjol.

Efterfrågan tog grundarna med överraskning.

- Framför allt är kunderna av en annan typ än vi väntade. Intresset från restauranger har slagit oss med häpnad, säger Hans L. Olofsson.

Intresset från privatkunder blev som de räknat med. Mer oväntat var beställningar från restauranger som trestjärniga Maaemo i Oslo och världens främsta ekologiska restaurang, tvåstjärniga Relae i Köpenhamn. Frantzéns i Stockholm är intresserade av kol från Kurkkio inför sin nyöppning i vår. Största kunden hittills är en restaurang i Helsingborg.

Det stora intresset från restauranger har samtidigt skapat problem för Kolektivet. Det går inte att kola utomhus under den kallaste vintern, vilket sammanfaller med minskad efterfrågan från privatmarknaden. Men restaurangerna vill ha kol året om.

- Produktionen har inte räckt till alla beställningar. Nu får vi fundera över om vi ska satsa på exklusiv handtillverkning eller investera för att kunna öka produktionen, säger Hans L. Olofsson.

En orsak till det stora intresset för träkol från Kurkkio är att 99 procent av det träkol som används i Sverige är billigt kol importerat från länder som Polen, Lettland och Litauen, och lite dyrare kol från Spanien, Sydamerika och Kuba. I Sverige produceras träkol av Kolektivet i Kurkkio och av Vindelkol i Västerbotten.

Hans L. Olofsson har tidigare arbetat som journalist, bland annat på NSD, Norrbottens Affärer och P4 Norrbotten. Pär Sjölander Olofsson är företagare och driver Takspecialisten i Kiruna med fem anställda.