Kaptensgården köper Kyrkbyns Kök & Matsalar

Luleå Turerna kring Kyrkbyns Kök & Matsalar har varit många genom åren. I början av januari köpte krögaren Johan Tingvall företaget och nu är han på jakt efter en hyresgäst.

2009 stängde delägarna Espen Soini och Chris Kidd Kyrkbyns Kök & Matsalar efter skulder till bland annat den dåvarande hyresvärden Lulebo och skatteverket. Nu blåser det nya vindar för den tomma byggnaden. I början av januari köpte Johan Tingvall Kyrkbyns Kök & Matsalar av fastighetsbolaget Båtön efter att ha sett en annons på blocket.

– Jag kommer inte att bedriva någon restaurangverksamhet utan jag kommer att hyra ut lokalen och just nu letar jag efter en hyresgäst. Det finns till exempel ingen pizzeria i Kyrkbyn så det är ett alternativ, men det behöver inte vara fokus på mat.

Johan Tingvall äger även Kaptensgården som han köpte 2004 och just nu håller han på att bygga om i köket. En av anledningarna är det nya konceptet live cooking som han precis har lanserat.

– Vi hade vår första sittning i januari och vi kommer att köra varje torsdag i februari och mars till att börja med. Det hela går ut på att vi lagar en åtta rätters avsmakningsmeny framför lika många gäster. Alla rätter och råvaror kommer från regionen och vi är i princip fullbokade förutom några datum i mars.

Kaptensgården är först med live cooking i Norrbotten enligt Johan Tingvall som tycker det är roligt och spännande att kunna ta den lite moderna tvisten på matlagning till Luleå.

– Jag tror att folk är mer medvetna om vad man äter i dag. Mycket av min tid går åt till att utveckla konceptet, men vi kör självklart på som vanligt med bland annat bröllop, begravningar och julbord. Jag letar även efter en kock och sedan får vi se om jag kommer att fortsätta att anställda.