Rune Andersson besökte företag i Luleå

Luleå Industrimannen Rune Andersson besökte under onsdagen flera företag i Luleå.

- Vi har träffat sex företag i dag och fått väldigt mycket intryck och idéer. Många av företagen har kopplingar till vår verksamhet, säger Rune Andersson, som tillsammans med sina söner äger Mellby gård, en koncern vars hel- och delägda bolag omsätter cirka 25 miljarder kronor.

Bland dotterbolagen finns Duni, Kapp-Ahl, Smarteyes, Academedia, Studentconsulting och Älvsbyhus. De två sistnämnda är norrbottensföretag och Smarteyes och Academedia har verksamheter i länet.

För ledningen av Mellby gård är resan en del i sonderingen av intressanta företag på orter utanför storstadsområdena, där det finns livaktigt näringsliv och helst kompetensförsörjning från ett universitet.

- Vi har 18 innehav och många är verksamma utanför storstäderna. Vi har goda erfarenhter av att äga och driva medelstora företag på mindre orter. Därför är det extra intressant att se om man kan hitta något i en stad som Luleå, säger Johan Andersson, den av de tre sönerna som för några år sedan tog över som vd för koncernen.

För Rune Andersson finns det också en personlig koppling till Norrbotten där han bott i sju år. Han var den förste anställde vid nya Luleå tekniska högskola och var högskolans förvaltningschef under de första åren på 70-talet.

Därefter gjorde han karriär i näringslivet, bland annat som vd för Plannja AB.  Han ledde Trelleborg AB när företaget växte till en stor industrikoncern, och köpte Getinge tillsammans med Carl Bennet. Nu äger han ett stort antal bolag i sin koncern Mellby Gård.

För värdarna Luleå kommun, Luleå Näringsliv och LTU, är onsdagens besök ett sätt att  odla kontakten med en stark aktör som kan tillföra regionen viktig erfarenhet och kapital.

Värdar för besöket var kommunalrådet Niklas Nordström, Luleå Näringslivs vd Li Skarin och LTU:s rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn. Några av företagen som besöktes ingår i Arctic Business Incubator i Luleå.

Annons