Peter Aasa tror på bättre vinter

Gällivare Förra året invigde Peter Aasa Quality Hotel Lapland i Gällivare efter en stor om- och tillbyggnad. Sedan dess har han utsetts till både Norrbottens företagsammaste person och Årets företagare i Gällivare.

Det senaste året blev tuffare än väntat när malmpriserna föll och LKAB fick problem ungefär samtidigt som hotellet nyöppnade.

- Konjunkturen har mattats på grund av LKAB:s nedskärningar. Vi var lite otajmade, vi öppnade i uppförsbacke, säger Peter Aasa.

Men trots det har det gått i stort sett enligt plan, enligt Peter Aasa. När besökare relaterade till LKAB:s verksamhet har minskat, har man lyckats hitta andra kunder.

- Vi har hittat de nya kunder vi sökte, framför allt helggäster från närmarknaden, konferenser och turister, framför allt från den utländska marknaden.

De största länderna är Tyskland, Danmark, Norge, Finland och England.

Inför vintersäsongen ser det ljust ut, säger Peter Aasa:

- Jag tror den här säsongen blir bättre än förra vintern. Vi har flera stora konferenser på gång. Jag kommer också att öka samarbetet med Dundret. Våra gäster kan plocka ut liftkort här i receptionen och vi ska ordna transport till skidbacken.

En helt avgörande fråga för Peter Aasa, besöksnäringen och hela samhället i Gällivare är flygförbindelserna. Där gick nyligen det lokala flygbolaget i konkurs och nu pågår upphandling av flygtrafik.

 - Den största problematiken är flyget till Gällivare. Det är en ödesfråga. Om vi ligger fel med förbindelserna och prislappen blir för hög kommer det att påverka hela samhället. Turister är en väldigt priskänslig grupp, säger Peter Aasa.

Peter Aasa har prisats mycket senaste året. Han har av svenskt Näringsliv utsetts till Norrbottens företagsammaste person. I våras utsågs han av organisationen Företagarna till Årets företagare i Gällivare.

 På frågan hur det kom sig att han blev företagare svara han med ett skratt:

- Man var väl inte direkt anställningsbar. Och så har jag velat påverka min situation själv och ha flexibilitet.

Annons