Italiensk premiär på Bergströmska
Simon Wanler har varit med och öppnat två restauranger på ett år och nu är det dags för den tredje när Restaurang Bergströmska välkomnar sina första gäster. Intresset från allmänheten är stort, precis som när Tapas de Papá och Bastard Burgers gjorde entré i Luleås matliv.
– När det gäller Tapas de Papá så fick vi arbeta in konceptet, men nu går det bättre än någonsin. Och jag har aldrig varit med om dess like när det gäller intresset för Bastard Burgers. Vi säljer slut på köttet i princip varje helg. Just nu för vi en diskussion med Galären om att få bygga ut bland annat lagerdelen och personalutrymmet.
Förutom Simon Wanler är delägarna i Tapas de Papá; Kent Forss, Joakim Olausson, Hans Wanler, Fredrik Lundin och Brolle Wallmark, involverade i Restaurang Bergströmska. Men namnet var inte självklart från början, utan de hade flera förslag innan de bestämde sig för att hedra det historiska arvet i byggnaden.
– Bergströmska är ett anrikt namn och det är dumt att slarva bort det. Vi har även försökt att ta med en herrgårdskänsla i inredningen. Vi har ungefär 100 sittplatser och inför premiären har vi anställt 20 personer, men vi kommer att behöva ungefär tio till i köket och på golvet. Till våren öppnar vi även vår terass med 50 sittplatser.
Förutom att erbjuda italiensk mat på menyn kommer delägarna att inleda ett samarbete med Luleå Näringsliv som bedriver verksamhet i Bergströmska gården.
– Planen är att hjälpa dem med bland annat event, mat och dryck samt att tillhandahålla lokaler för presentationer. En annan tanke som vi har är att hyra ut restaurangen för till exempel bröllop. Vi har en bra lokal med fin innegård och det är nära till både kyrkan och stadshuset.