Rikshems vd får sparken

Luleå Jan-Erik Höjvall får sparken som vd för bostadsbolaget Rikshem. Han lämnar senast vid stämman den 11 mars då också en ny styrelse ska utses. Under torsdagen meddelade också styrelseordföranden Mats Mared att han lämnar ordförandeposten i protest mot att vd sparkas.

Rikshems ägare pensionsbolaget AMF och Fjärde AP-fonden är eniga om att entlediga bolagets vd, enligt ett pressmeddelande under torsdagen.

Därmed har hela den högsta ledningen för Rikshem bytts ut. I höstas fick vice vd Ilija Batljan sparken.

Rikshem köpte förra året 1.600 lägenheter av Lulebo och har i ett avtal med Luleå kommun lovat att bygga 560 nya lägenheter i Luleå.

Orsaken till turbulensen i bolagets ledning är ekonomiska oegentligheter, tveksamheter och felaktigheter i företagets skötsel som miljonersättningar till ledningen, privata fastighetsaffärer vid sidan av och ymnig representation och resor. Revisionsfirman KPMG har granskat bolaget och riktad allvarlig kritik mot  vd.

Även hälftenägaren Fjärde AP-fondens vd har tvingats avgå sedan han i konflikt med andra hälftenägaren in i det längsta backade upp Rikshems vd när AMF ville byta ut honom.