Äggätandet slår rekord i påsk

Luleå Under påskveckan äter svenska folket cirka 4.000 ton ägg, eller 64 miljoner ägg. I år spår branschorganisationen Svenska Ägg att rekordets slås.

Vi i Sverige äter ungefär 222 ägg per person och år, och ligger därmed på femte plats bland de länder som äter mest ägg i Europa. Danskarna toppar äggkonsumtionen med 245 ägg per person och år.

– Äggkonsumtionen i Sverige har ökat de senaste tio åren, vilket är en följd av att hälsomedvetenheten har ökat. Ägget innehåller i stort sett alla näringsämnen man behöver, det enda som saknas är kolhydrater och C-vitamin, säger Astrid Lovén Persson, verksamhetsansvarig på Svenska Ägg.

4.000 ton ägg under påskveckan kan jämföras med hur mycket godis vi äter: 13.400 ton, alltså mer än tre gånger så mycket. Medan konsumtionen av ägg fördubblas under påsken ökar konsumtionen av påskgodis med 500 procent.