LKAB:s nya gruvor ett fiasko

Luleå I en stort uppslagen artikel i Dagens Industri med rubriken "Gruvorna ett miljardfiasko", dömer LKAB:s vd Jan Moström ut de tidigare beslutade satsningarna på de nya dagbrottsgruvorna och produktionsmålet på 37 miljoner ton per år.

Jan Moström dömer ut satsningen på att öppna de nya gruvorna Svappavaara-området, Mertainen och Leväniemi, och de totala investeringarna på 10 miljarder kronor för att öka produktionen till 37 miljoner ton per år. Med dagens priser kan LKAB producera 31-33 miljoner ton, och då som pellets.

- 37 miljoner ton kommer inte att hända de närmaste tre till fem åren, om inget dramatiskt sker med prisnivån. Vi ska jobba stenhårt med att öka effektiviteten i de enheter som är lönsamma i dag. Därför är det ingen affär att bryta vanlig fines i nuvarande marknadsläge, säger Jan Moström till Dagens Industri.

De lönsamma enheterna är underjordsgruvorna i Kiruna och Malmberget, där produktionen ska öka och effektiviseras. Leväniemi ska fortsätta med en mycket låg produktion och Mertainen står helt stilla.

- Som det ser ut nu ska vi använda dem på en ganska låg nivå. Vi behöver den högkvalitativa malmen från Kiruna och Malmberget och sedan gruvproduktion från Svappavaara som utfyllnad, säger Jan Moström.

I underjordsgruvorna produceras en malmkvalitet som det går att göra pellets av och pellets är den produkt som är lönsam, eftersom det går att ta mer betalt för den. De låga världsmarknadspriser det ofta skrivs om gäller fines, finmald järnmalm.

Enligt Dagens Industri riskerar LKAB att bli tvunget att göra ännu en stor nedskrivning, efter fjolårets nedskrivning med 7,1 miljarder kronor.

LKAB kommer snart att presentera ett nytt stort besparingsprogram. Vd Jan Moström flaggar också för att LKAB kommer att minska inköpen av konsulttjänster med upp mot en tredjedel jämfört med i fjol.

- Vi måste som gruvbolag ha intern kärnkompetens för att utveckla vår verksamhet, vi behöver flera duktiga internt. En konsekvens av att vi blev för beroende av konsulter under supercykeln är att vi i hög grad har fortsatt med beprövad teknik och inte har utvecklats i takt med de bästa i omvärlden, säger Jan Moström till Dagens Industri.