Almedalen viktigt för Malmporten

Luleå Projekt Malmporten har ytterligare förankrats på central nivå. Det är det viktigaste resultatet av Luleå kommuns deltagande i Almedalen. Så summerar Luleås kommunalråd Niklas Nordström veckan i Visby efter att ha deltagit i 50 möten, seminarier och paneler.

- Uthållighet är viktigt när det gäller projekt Malmporten, att hålla i det och fortsätta arbeta för det, säger Niklas Nordström, som också framhåller att det är Malmfälten som har mest att vinna på att Luleås hamn klarar framtidens krav för sjötransporter. Och att det är en viktig fråga för hela Sverige.

Projekt Malmporten handlar om att för 3 miljarder kronor utveckla Luleå hamn och fördjupa farleden in för att klara framtidens större fartyg. Det är ett av de större infrastrukturprojekten som planeras i Sverige just nu.

Ett resultat av måndagens infrastruktursemniarium är att Riksdagens trafikutskott ska besöka Luleå.

– Vi ser poängen med Luleå hamn och vill lära oss mer om detta och ser även potential i samarbete med Finland och Norge. Vi ska studera Luleå hamn och vi har ju faktiskt inte varit på någon resa norr om Stockholm med trafikutskottet. Det ska vi göra, sa Karin Svensson-Smith, ordförande trafikutskottet (MP), i ett pressmeddelande i veckan. 

Representanterna från Luleå har också haft möten med företag som Scania och Volvo (om elbussar inför en kommande upphandling).

- Vi har haft en rad konkreta diskussioner med fler företag. Till exempel så vill ABB fördjupa sin relation med Luleå och The Node Pole, säger Niklas Nordström.

ABB är intresserat av att sälja utrustning och tjänster till datacenter.

Nicklas Nordström är också nöjd med att som enda kommunpolitiker varit inbjuden till ett stort möte om bostadsmarknaden som Fastighetsägarna arrangerade.

Det försvarsseminarium som Norrbotten bjöd in till i veckan resulterade i ett beslut om en fortsättning med ett seminarium på Jokkmokks marknad där försvarsminister Peter Hultqvist har lovat delta, efter en inbjudan från landshövding Sven-Erik Österberg.

Ett annat inslag från Norrbotten har varit The Magnettes från Pajala som haft många spelningar under veckan.

I Luleå kommuns delegation i Almedalen ingick: Niklas Nordström, kommunalråd, Anders Josefsson, gruppledare, Anna Degerman, tillväxtchef, Henrik Vuorinen, Luleå hamn, Anne Graf, Node Pole, Birgitta Bergvall-Kåreborn, Luleå tekniska universitet, Tobias Lindfors, Studentconsulting, Karin Klockare Järlström, Yours.

Annons