Fyra kafeer samarbetar om lärlingsutbildning
Det är Trend Bageri, Holms Konditori, Café Condis och Storhedens Konditori som samarbetar om lärlingsutbildningen i kallskänk.
- Vårt behov av kompetens i kallskänk har ökat. Folk köper inte bara wienerbröd. Numera vill kunderna oftare ha något matigare, som smörgåstårtor, sallader och kyld lunchmat, säger Ulf Sundgren, ägare till Trend Bageri.
Från att kallskänken varit en liten del av konditoriernas utbud har sallader, smörgåstårtor och kylda lunchrätter växt och utgör nu cirka hälften av konditoriernas omsättning.
Därför finns ett stort behov i hela branschen av fler med kompetens inom kallskänk. När den första utbildningen i Luleå är utvärderad och det presenteras för branschorganisationen kommer det att bli fler utbildningar tror Ulf Sundgren.
- Det kommer att få stort genomslag och sprida sig som en löpeld, säger Ulf Sundgren.
Man har nu börjat marknadsföra den nya utbildningen. Den är cirka 7-8 månader lång, beroende på teoretiska förkunskaper, till exempel språkkunskap. Själva utbildningen är till stor del förlagd på arbetsplatser.
- Vi ser gärna att nysvenskar söker jobb hos oss. Vi saknar helt jobbansökningar från den gruppen i dag, säger Ulf Sundgren.