Storsatsning på intelligenta gruvsystem

Luleå I ett EU-finansierat projekt satsas 168 miljoner kronor på forskning om intelligenta gruvsystem. Av den summan får forskare vid Luleå tekniska universitet nära 37 miljoner kronor.

Samverkansprojektet SIMS, Sustainable Intelligent Mining Systems inleds i vår och ska pågå i tre år. Det ingår i EU:s ramprogram för forskning och innovation, Horisont 2020. 

LTU ska använda 37 miljoner kronor för forskning, utveckling och innovation om ny intelligent teknik, säkerhet, hållbarhet och arbetsförhållanden inom gruvnäringen.

– Det här är ett av de största EU-projekten om gruvteknik någonsin och det är stort och roligt att vi på Luleå tekniska universitet har en betydande roll i det, säger Jenny Greberg, biträdande professor i gruv- och berganläggningsteknik vid Luleå tekniska universitet. 

Atlas Copco kommer att leda och koordinera projektet, i ett konsortium som består av gruvbolag, leverantörer av maskiner, utrustning och system och två gruvuniversitet.

De medverkande gruvbolagen är Boliden och LKAB från Sverige, finska Agnico Eagle, KGHM Cuprum från Polen och K+S KALI från Tyskland. I projektkonsortiet deltar även ABB, Ericsson, Mobilaris och Tekniska högskolan i Aachen (RWTH Aachen), och Luleå tekniska universitet.

Annons