Norrbottens självförsörjningsgrad har halverats

Luleå På 20 år har självförsörjningsgraden på mat i Norrbotten halverats, från en självförsörjningsgrad på 50 procent till 20-25 procent. Nu tar länsstyrelsen initiativ till en livsmedelsstrategi för Norrbotten.

Råvaror som produceras i Norrbotten är kända för hög säkerhet och kvalitet, både i Sverige och utomlands. Ändå minskar produktionen och självförsörjningsgraden här.

Om det blir kris av något slag och mattransporterna stoppas, kommer matbutikernas hyllor i Norrbotten att gapa tomma efter tre till fyra dagar, enligt länsstyrelsen.

– De råvaror som produceras i Norrbotten är innehållsmässigt och säkerhetsmässigt mycket bra och produktionen bidrar till mervärden i länet. Vi som värnar den nära maten behöver bli bättre på att kommunicera det, säger Victoria Sjöholm-Jansson, lantbruksdirektör på länsstyrelsen i Norrbotten.

Hon ska leda arbetet med att ta fram en ny gemensam livsmedelsstrategi för Norrbotten.