Största gröna hotellköket byggs i Gällivare
- Med vår hälso och miljöprofil var det självklart att välja ett kylsystem med naturliga köldmedier som både sparar vår miljö och energi säger Peter Aasa, ägare av hotellet.
Det är Friginor som har konstruerat och installerat utrustningen. Kylmaskinen är från Green & Cool och har två temperaturområden, med effekt på 20 kilowatt och 11 kilowatt. Anläggningen klarar 21 kylobjekt (bänkar och skåp) och 9 kyl- och frysrum som förses med kyla.
- Detta är nu, vad vi känner till, det största storköket i Sverige med miljövänlig koldioxid som köldmedium. Vi har tidigare installerat grön CO2-kyla i tre matbutiker i trakten och det skulle inte förvåna mig om Gällivare just nu innehar världsrekordet i CO2-kyla per capita, säger Tomas Tavér, vd för Friginor.
Friginor är ett privatägt Luleåföretag med en årsomsättning på ca 70 mkr och 44 anställda i Luleå, Haparanda, Kalix, Piteå, Skellefteå, Umeå, Boden, Gällivare och Kiruna.
Quality Hotel & Resort Lapland har nu efter ombyggnaden 174 rum och restaurangen har plats för 500 gäster.