SSR vill få suovas ursprungsmärkt

Luleå Kalix löjrom blev första svenska livsmedel som blev ursprungsmärkt i EU. Nu vill Svenska samernas riksförbund få renköttsrätten suovas ursprungsmärkt.

Ansökan är skickad till Livsmedelsverket och är nu på remissrunda. Säger Livsmedelsverket ja skickas den till EU-kommissionen i Bryssel för godkännande.

Enligt ansökan ska suovas komma från en ren som betat i Sápmi, vara torrsaltat och kallrökt i kåta på björk- eller sälgved som är hämtad i Sápmi. Ett krav för ursprungsmärkning är just att maten knyts till ett speciellt område.

– Vi vill i första hand skydda varumärket och se till att begreppet inte urvattnas och blir allmängods. Men det är klart att det blir mer uppmärksamhet och att företagarna samtidigt får draghjälp, säger Marja Ek, som arbetar med renköttförädlingsprojektet Renlycka inom Svenska samernas riksförbund (SSR), till NSD.

Bakom ansökan står även SSR:s motsvarigheter i Norge och Finland, och Slow Food Sápmi.