Bröderna Olofsson årets företagare i Överkalix
Företagarnas motivering till priset lyder: "Genom ett långsiktigt och målmedvetet kvalitetsarbete producerar Bröderna Olofssons Bageri i dag bröd som säljs och efterfrågas långt utanför kommunens gränser. Bageriets expansion de senaste åren bygger på mångårig erfarenhet samtidigt som nya produktionsmetoder börjat användas. Genomförda generationsskiften har också underlättat expansionen."
- Vi har nu sålt på butiker i Stockholm i cirka ett år. Vi började på Ica Roslagstull, i dag har det växt till nio butiker och fler vill in. Vi satsar också på att utöka vår verksamhet i Överkalix och bygger därför ut vårt bageri, säger Bengt-Olof Olofsson.
Bröderna Olofssons Bageri går nu direkt till länsfinalen i Älvsbyn den 25 september.
Lennart Håkansson
Extra läsning: Företagets egen historia:
I hjärtat av Norrbotten- Bröderna Olofssons Bageri Överkalix.
Företagets historia startar 1947 med att bröderna Bengt och Gunnar förvärvar ett bageri inrymt i en liten timrad bagarstuga, vilket under krigsåren i första hand levererat bröd till de beredskapsinkallade soldater som bevakade gränsen mot norra Finland.
Produktionen vid denna tid är helt manuell, med blandning av degar i stora trätråg och vedeldade ugnar för gräddning. Leveranser till kunder, i huvudsak till enskilda hushåll i närområdet, utfördes av bröderna själva via cykel. Än i dag kan de lite äldre kunderna, vid bröddemon ute i butikerna, berätta om hur de som barn alltid fick färska wienerbröd, utöver beställda leveranser. En marknadsföring som fastnat i minnet.
Under 50-talet inleds expansionen i det lilla familjeföretaget med bygge av nytt bageri och mekanisering av verksamheten. I samband med inköp av den första eldrivna degblandaren, hotar den storvuxne degblandaren att med omedelbar verkan lämna företaget, men efter övertalning stannar han kvar som 1:e maskinskötare fram till sin pensionering.
En distributionsbil gör att leveranser till närliggande kommuner blir möjlig. 60-och 70-talen innebär fortsatt utökning av verksamheten genom att marknadsandelarna i hela länet stadigt ökar.
I de två följande årtiondena inleds och slutförs den generationsväxling som innebär att de tre sönerna till Bengt: Per-Erik, Bengt-Olov och Mikael, som arbetat i verksamheten under och efter sin skolgång tar över som ägare. En annan trotjänare, Bengt och Gunnars broder Gottfrid, tvingas på grund av ett olycksaligt lårbensbrott i början på 2000-talet när han är i 80-årsåldern, avsluta ett 50-årigt arbetsliv i bageriet.
I början av 2000-talet flyttar man in i ett helt nytt, modernt bageri. Volymerna och sortimenten ökar, men fortfarande tillverkas många av bröden efter samma grundrecept nu som vid starten. Detta i kombination med att det vatten från Halljärvs kallkälla som används i produktionen, av organisationen Svenskt Vatten klassificerats som ett av landets bästa kranvatten, svarar för att toppkvalitet på produkterna kan garanteras.
De bageriutbildningar, i samarbete med Länsarbetsnämnden och Överkalix kommun, som återkommande genomförs i företagets lokaler, svarar för att yrkeskunnandet gällande både genuint hantverk och automatiserad produktion bland den nuvarande anställda personalen, är på topp.