Golden Ganjal vann mattävling

Stockholm Drycken Golden Ganjal, en hjortronnektar producerad i Västerbotten, vann första pris i en nationell mattävling, Matverk 2015. En norrbottensprodukt, Bärband, fick ett hedersdiplom.

Golden Ganjal görs på kallpressade hjortron. Produkten vann med motiveringen:

"Ren och elegant med en stark identitet. Smakar och doftar tydligt av en högkvalitativ råvara och av jorden där den växt. Vacker färg, fantastisk doft, galet god. Stor potential, både på butikshyllorna och i glasen på svenska restauranger, när allt fler föredrar alkoholfritt. Lämplig för export."

Golden Ganjal har gjorts av lag Sören Burman.

Ett nyttigt godis från Norrbotten gjort på hjortron, blåbär och lingon fick ett hedersdiplom med motiveringen:

"En fantastiskt vacker och god tolkning av mötet mellan norrbottnisk natur och samisk kultur. Poesi. En produkt som kan få spridning över världen."

Bärband har gjorts av lag Eva Gunnare

Matverk 2015 är en produktutvecklingstävling. Den arrangeras av den ideella föreningen Gastronomiska samtal.

Ganjal är samiska och betyder "en tår".