Kiruna Wagon, SSAB och LTU i EU-projekt för nya vagnar

Kiruna Kiruna Wagon, SSAB och Luleå tekniska universitet samarbetar i en stor EU-satsning för att utveckla nästa generations bulkvagnar.

Syftet med projektet, som går under namnet Horisont 2020, är att skapa ett modernt logistiksystem till den spanska saltproducenten Iberpotash.

LTU genomför utredningsarbetet, SSAB bidrar med höghållfast stål och Kiruna Wagons korgvändande lösning Turn Dumper utgör grunden för den nya vagnen.

– Projektet är unikt genom att det kombinerar industriell kompetens inom design, konstruktion, material och logistik med forskning inom avancerad modellering, dimensionering, utmattning och nötning för att hitta innovativa lösningar, säger Pär Jonsén, biträdande professor vid Luleå tekniska universitet, i ett pressmeddelande.

– Vi anser att den här satsningen är helt rätt väg att gå för att lyfta bulkindustrierna inom EU till samma höga produktivitet, hållbarhet och säkerhet som kännetecknar våra svenska gruvbolag, och därifrån till nästa nivå. Vi har levererat vagnar till både LKAB och Boliden och att vi nu får den här rollen i ett europeiskt projekt bekräftar både Kiruna Wagons och regionens ledande ställning inom tunga järnvägstransporter, säger Fredrik Kangas, vd på Kiruna Wagon.