Krönika: Ingela Lekfalk
Krönika: Ingela Lekfalk

”Vi behöver ibland tänka efter före vad som ska hända efter”.

Luleå När det oundvikliga händer och sorgen behöver få ta sin plats är det en trygghet om det juridiska är klart och tydligt, skriver Ingela Lekfalk.

I helgen var jag med om ett smärtsamt men ändå ett av de vackraste ögonblicken i mitt liv.

Strax före en debatt med vår landsbygdsminister Sven-Erik Bucht om företagande på landsbygden ringde min telefon. Det var tid för det där oundvikliga väntade samtalet. Med lågmäld röst berättade min far att min älskade farmor - Hjördis Emilia Lekfalk - väntade på mig för att kunna släppa taget.

Medan jag körde de dryga 60 milen från Boden till Söråker och såg landskapets täta granskog susa förbi vandrade mina tankar fritt. Dagen innan hade jag modererat ett seminarium om ägarskiften och generationsväxling där vikten av ett aktieägaravtal och kompanjonavtal kom upp flera gånger.

De flesta av oss tänker inte på att vi en dag ska lämna jordelivet och konsekvenserna av det. Min farmor skulle fylla 94 ändå kändes det för tidigt och oväntat. För att döden är så definitiv och svår att greppa.

Min farmor ägde inte något företag. Jag och min pappa är båda ensambarn, så juridiken är enkel, men saknaden desto svårare.

I mitt arbete som regionchef för Företagarna Norrbotten träffar jag då och då företagare, som mitt i en sorg ska hantera komplicerade ägarsituationer. Är du delägare i ett bolag kan det vara bra att redan nu sätta dig ner tillsammans med dina kompanjoner och bestämma hur ni vill agera i det fall någon av er blir långvarigt sjuk eller dör.

Det som vi än mindre kanske tänker på är att vi själva också kan dö. Även om tanken känns både främmande och skrämmande bör du se över vad som händer med ditt företag om något skulle hända dig. Ska familjen ta över ägarskapet? Eller ska de lösas ut av övriga ägare? Du behöver också gå igenom de ekonomiska konsekvenserna så att inte dödsfallet äventyrar hela verksamheten.

Företaget representerar ofta även ett personligt värde som ska ärvas av din familj. Finns det fler delägare i företaget behöver det vara tydligt om vad som händer med dina andelar om du går bort. 

Ett konkret exempel på vad du kan göra är att teckna en kompanjonförsäkring. Den ger en ersättning som anpassas till värdet av den avlidnes del i företaget och kan användas till att lösa ut arvingarna till den avlidne. 

När det oundvikliga händer och sorgen behöver få ta sin plats är det en trygghet om det juridiska är klart och tydligt. Särskilt i tider då familjer ofta består av särkullbarn och nya familjekonstellationer.

Medan dagen blir kväll och månen speglar sig i Ångermanälven tänker jag på min farmor. I hela sitt liv målade hon världen i starka färger. Både med penseln och sin varma personlighet.

Hon var arbetsmyran som alltid hade tid. Från tidig morgon till sen kväll kunde vi se henne jobba i trädgården, måla ännu en tavla, grädda småplättar till barnbarnen eller andra barn som hon tagit till sitt hjärta.

Hon förstod att barnbarnet, Ingela, som fått hennes arbetsmyregen skulle komma när det blev helg. Så hon kämpade på i sin väntan. När jag kom tog hon min hand och släppte den inte förrän ett dygn senare.

Farmor har nu lugnt och stilla sjunkit in i sin sköna blommiga vila. Med rosor i händerna, precis som förr, gick hon för att möta farfar på hans födelsedag. Radion spelade hennes älsklingssång, "Det går en vind över vindens ängar", och tiden i rummet stod stilla.

Lördagen den 21 februari kommer för alltid att vara en av de finaste dagarna i mitt liv.

För att jag var där.

Ingela Lekfalk, regionchef för Företagarna Norrbotten

2015-02-27