Porträtt: Mattias Elfmark
Porträtt: Mattias Elfmark

Vill öppna en flytande restaurang

Luleå Bistro Norrland har en vision om att öppna en flytande restaurang i Norra hamn och planerar att söka tillstånd inför nästa sommar.

 - Tanken är att bli ett alternativ för de lite äldre som inte vill gå på BBB, säger Mattias Elfmark, delägare.

Att arbeta som kock var inte något som Mattias Elfmark funderade på när han växte upp, men när han skulle söka in på gymnasiet hade han inte många inriktningar att välja mellan.

- Om man inte hade femmor i allt så fanns det tre linjer som man inte behövde höga betyg för och en av dem var hotell- och restaurangprogrammet. Men sen upptäckte jag att det var rätt intressant och att jag hade talang för att laga mat.

Efter studenten gjorde Mattias Elfmark lumpen i Boden och sen begav han sig till Stockholm tillsammans med en vän för att arbeta som kock på Gröna Lunds restaurang Tyrol.

- Det var mitt första riktiga jobb och det var galet. Stockholm är stort och kockarna skrek på en och tempot var högt, men jag lärde mig mycket. Kökschefen sa att han önskade att det bara var norrlänningar i personalen för vi håller käft och arbetar, säger han och skrattar.

Efter att ha arbetat i Stockholm till och från under ett år återvände han hem och arbetade på bland annat Jennys krog och Pimpinella. Många av hans kompisar i branschen valde att lämna Luleå för Oslo och efter några år så flyttade även Mattias Elfmark till Norge.

- Efter några vändor dit hade det helt plötsligt gått fem år och nästan alla hade flyttat hem till Sverige igen. Varken jobb eller fritid kändes roligt något mer så jag återvände till Luleå.

När han kom hem började funderingarna om att starta eget ta fart på riktigt och tillsammans med Pontus Uddh öppnade de Golfkrogen 2008.

- Det var där allt började, men efter tre säsonger la vi ner. Det var tufft att få det att gå runt 365 dagar om året och vi var inte direkt mätta.

I samband med Golfkrogen kom även Fredrik Sidevärn med i bilden som delägare och gänget hörde talas om att ägaren till restaurangen Husmans på Teknikens hus skulle sluta och de bestämde sig för att ta över verksamheten.

- Det kändes som en bra investering eftersom vi kunde leva på restaurangen året runt.

När Golfkrogen stängdes arbetade de två säsonger i Riksgränsen med att driva restaurang Lappis innan avtalet gick ut och de återvände hem.

- Då fick vi höra talas om att teatern letade efter en ny krögare och vi skickade in en ansökan och det var så Bistro Norrland föddes och nu har det gått fem år.

Våren 2014 utökades styrkan med Börje Olssons konditorier och idag är de delägare i företaget tillsammans med två andra parter.

- Vi kan inget om fika, men efter att vi började granska siffrorna och göra analyser såg vi möjligheterna. Arbetet skulle dock visa sig mycket mer omfattande än vad de hade kunnat ana.

- Vi har förbättrat Börje Olssons konditorier och tagit konceptet in i 2015. Vi har bland annat digitaliserat arbetssättet, tagit in nytt kaffe och arbetar med utbildning av personalen.

Idag drivs Husmans, Bistro Norrland och Börje Olssons konditorier av Mattias Elfmark, Magnus Blomqvist och Fredrik Sidevärn. Men trots att de har växt under åren har de inget mål att ta över hela stan.

- Vi tänker aldrig ta på oss mer än vad vi klarar av, det vi satsar på nu är att vidareutveckla och förbättra verksamheterna.

Mattias Elfmark berättar att om han hade en fritid förutom att umgås med sin sambo och dotter så skulle han ha lagt den på fiske och utomhusaktiviteter.

- Köp inget renoveringsobjekt, det är inte något jag rekommenderar, säger han och skrattar.