Det räcker inte med ett friskvårdsbidrag
Du som arbetsgivare har ett stort ansvar för hur dina medarbetare mår. Omfattningen av stress och ohälsa är ohållbar i många branscher och yrken. Om utvecklingen fortsätter i den riktningen riskerar företagen inte bara medarbetares hälsa utan även lönsamheten.
Därför har friskvård blivit ett hett ämne som varje ledare bör ägna tid och energi åt. Intresset för friskvård har ökat i takt med att sjukskrivningsregler lägger ett allt större ansvar på företag att skapa bra förutsättningar för medarbetare att hålla nere sjukfrånvaro.
Många företag är nöjda när de erbjuder friskvårdsbidrag till sina anställda, träningskort på gym eller massage på kontoret. Men det är inte förrän alla använder kortet som man kommer se resultat.
Jag tycker att ett modernt företag ska vara steget före i friskvård och satsa rejält på hälsa och välmående. Ett modernt företag tänker långsiktigt på hälsoarbetet och satsar på att förebygga istället för att i efterhand rehabilitera och hantera långtidssjukskrivningar.
Det är viktigt att sprida budskapet, att trots hög arbetsbörda och tidsbrist, lägga tid på att träna effektivt. Ett modernt företag förstår hur viktig individens hälsa är och erbjuder individuell regelbunden coaching, som utmanar, uppmuntrar och hjälper till att sätta realistiska målsättningar. Coachingen blir en viktig nyckel till förbättring. Företaget kan sedan följa upp de strategierna, utvärdera och förbättra.
Det har forskats mycket på vad minikraven är för fysisk aktivitet, där man bland annat kommit fram till 30 minutersrådet 5 dagar i veckan, till exempel. 30 minuter av rörelse i form av promenad eller lätt löpträning.
Jag skulle istället vilja vända på det och fråga: hur behöver du röra på dig för att bygga en hög motståndskraft mot stress och klara en hög kapacitet på arbetet så du orkar prestera på hög nivå hela dagen? För att klara det rekommenderar jag två mer krävande träningspass i veckan med hög intensitet där man tränar igenom hela kroppen, med fokus på styrka, balans, hållning, rörlighet och explosivitet.
En bra strategi är att tänka på helheten och kombinera de behandlingar och aktiviteter som kan behövas, till exempel, massage, styrketräning, konditionsträning, yoga eller mindfulness.
Som ledare bör du idag vara lite av en hälsoinspiratör: medarbetare gör inte som du säger, de gör som du gör. Jag har själv coachat många ledare från otränad till vältränad och på det viset fått med resten av medarbetarna. Det har lett till gemensamma gruppträningspass och olika utmaningar där gruppen har tävlat tillsammans. På så vis blir det konsekvent träning över en längre tid och man har fått med en stor del av arbetsstyrkan.
Att vi är mitt uppe i en tränings- och friskvårdstrend spelar verkligen företag i händerna, fördelarna är många. Man kan förvänta sig ökad produktivitet, ökad koncentrationsförmåga, stärkt immunförsvar, mer glädje och minskad stress för det företag som jobbar aktivt med hälsa.
Det finns företag som har tagit steget längre och infört träningstvång, där utebliven träning kan straffa sig i lönekuvertet. Är det okej att införa ett träningstvång?
Ett svenskt företag gjorde en träningssatsning redan 2007 där de införde träningstvång med två träningspass per vecka. Enligt HR-chefen har belastningsskadorna minskat och personalen är gladare sedan det infördes.
Mitt råd är att regelbunden effektiv träning ger den höga kapacitet som behövs för att klara lång tuffa arbetsdagar – med allt vad det innebär av beslutstagande, stress, stillasittande, resor och högt tempo. Det tjänar vi alla på i längden!
Jimmy Ingemanssson, peronlig tränare.
2015-02-20
Jimmy Ingemansson är personlig tränare och driver gymmet Personal Space i Luleå. Har arbetat med träning, kost och hälsa i 10 år.