Pite Bryggeri satsar på upplevelser

Piteå Det började som en hobby och växte till en affärsverksamhet. Målet är att sprida lokalproducerad öl i Norrbotten och även erbjuda spännande event i anknytning till bryggeriet.

Jörgen Bergstedt vann SM-silver i hembryggd öl för två år sedan och det var då drömmen om att öppna ett eget bryggeri började ta form.

- Jag gjorde mindre satser och lyckades väldigt bra. Mina kompisar tyckte att det smakade gott och julen 2013 började vi leta lokal på riktigt.

De hittade en gammal potatiskällare från 1902 på Furunäset där det gamla sjukhuset tidigare låg och bestämde sig för att satsa.

- Lokalen hade stått tom sedan 1960-talet så vi har fått utföra omfattande renoveringar hela vintern 2014 och 2015. Vi har lyft fram det gamla arvet i lokalen och är jättenöjda med resultatet, säger Jeanette Bergstedt.

Idag har de fem ölsorter och erbjuder även upplevelser tillsammans med det nystartade eventföretaget Bryggerikällaren.

- Vi anordnar ölprovningar vilket vi tycker är jätteroligt. Vårt mål är att inte vara statiska med våra ölsorter utan utvecklas och även ta fram exklusiva smaker som bara säljs i ett litet parti, säger Jörgen Bergstedt.

De berättar att deras öl har tagits emot med öppna armar av både konsumenter, pubar och restauranger.

- Det är många som efterfrågar lokalproducerade produkter och vi har även valt att göra en upplevelse av hela företaget, inte bara ölprovningarna utan även hur flaskorna är designade, vår lokal och smaken, säger Jeanette Bergstedt.