Bensbyns brödbutik och café bakar med kärlek
När Bensbyns brödbutik och café öppnade i centrala Luleå våren 2013 var succén ett faktum.
- Vi fick en raketstart och det var helt galet. Vårt café visade sig vara ett bra komplement till bageriet, säger Anna-Maj Öhlund, delägare.
Både Mikael Lövgren och Anna-Maj Öhlund har en bakgrund som sjukgymnaster och delar en passion för det som är kravmärkt, ekologiskt och lokalt. I år är Bensbyns brödbutik och café nominerad till Årets nyetablering och båda blev förvånade när de fick reda på att de var ett av tre företag i kategorin.
- Det är verkligen otroligt roligt. Varje år har vi läst om alla duktiga företag som är nominerade och vi är hedrade att vara ett av dem, säger Anna-Maj Öhlund.
Mikael Lövgren har alltid bakat surdegsbröd och en cykeltur genom Bensbyn förde honom till den lokal som idag är deras bageri.
- Jag stannade för att dricka vatten och såg att den var till salu. Jag kände direkt att det är nu eller aldrig och hösten 2011 bakade jag mina första bröd.
Anna-Maj Öhlund köpte in sig i företaget i april 2013 och berättar att hon alltid har varit förtjust i det gamla och äkta hantverket.
- Jag tycker även om surdegsbröd och att baka från grunden. För oss är det viktigt med bra basvaror och vi tummar aldrig på kvalitén.
Mikael Lövgren berättar att det är jättekul att få arbeta med det han älskar, nämligen att baka.
- Innan jag öppnade bageriet var det trångt i frysen, säger han och skrattar.
Idag har Bensbyns brödbutik och café fyra anställda och målet är att växa ännu mer.
- Vi vill leverera till fler butiker runt om i Norrbotten och erbjuda ett alternativ till det industribakade brödet. Idag säljer vi surdegsbrödet precis som i vår egen butik med manuell betjäning och lösvikt på bland annat Coop Forum Storheden och Kvantum i Boden, säger Anna-Maj Öhlund.