LKAB inleder sparpaket

Luleå Under måndagen inledde LKAB ett stort sparprogram. Bolaget ska spara 7 procent rakt av inom alla verksamheter. Orsaken är det sjunkande järnmalmspriset. De påbörjade satsningarna på nya gruvor ska fortsätta som planerat.

Järnmalmspriset har sjunkit med 41 procent de senaste fem månaderna. Därför informerade LKAB-ledningen under måndagen de anställda om sparåtgärder som ska minska kostnaderna med 7 procent i hela verksamheten. Det motsvarar cirka 1 miljard kronor.

Det blir inga uppsägningar, och inte heller några anställningar,  men en "inre rörlighet" som innebär att personal och resurser flyttas från besparingsområden till de verksamheter som ska expandera, det vill säga de nya gruvorna.

Man ska spara på bland annat personalrekryteringar, konsulttjänster, entreprenörer, externa konferenser och representation, resor och utbildningar. Sponsringen kommer att begränsas till de långsiktiga avtalen med bland annat Luleå Hockey och Kiruna IF. Besparingar kommer inte heller att påverka åtaganden i samband med stadsomvandlingarna i Kiruna och Malmberget.

– Vi kan inte vänta på att priset eller något annat i vår omvärld ska förändras och hjälpa oss. Vi måste ta i tu med det som vi själva kan påverka, våra kostnader och vårt sätt att arbeta, skriver LKAB i ett informationsbrev som gick ut till de anställda på måndagen.