Veckans porträtt: Pernilla Forsberg

"Inpuls är mitt liv"

Luleå Hennes passion för träning och hälsa har tagit med henne på en spännande resa i en mansdominerad bransch. - Vi har arbetat hårt och tog inte ut lön de första åren, säger Pernilla Forsberg, en av delägarna på Inpuls.

Hon har en bakgrund som fritidspedagog, men har alltid varit intresserad av träning och spelade även fotboll när hon var yngre. Pernilla Forsberg har lärt sig branschen från grunden och hennes första inblick i träningsvärlden var som receptionist på ett gym i Göteborg. Hon avancerade snabbt till gruppträningar och följde med trenden som på den tiden var aerobics.

- Jag åkte ner till Polen för att spela in instruktionsvideos och träffade Krzystof Tekiel och blev kär. Jag fortsatte att resa runt i Europa och fick förfrågan om att hjälpa till och starta upp gymmet World class i Bryssel, men det blev inte alls som jag hade tänkt mig. Vi trivdes inte och jag ville hem till Luleå.

Hon berättar att när de landade på Kallax var det minus 40 grader och han var i chock eftersom han är uppväxt i det polska varmare klimatet.

- Vi började flytta in möblerna i nya lägenheten samma dag och han hade inte ens handskar på sig. Det var en stor omställning för honom, men nu har han vant sig och vi åker ofta tillbaka till Polen med barnen och hälsar på.

Tillbaka i Luleå träffade hon Susanne Westerlund och Kirsi Poikela som också var intresserade av träning och hälsa. De arbetade tillsammans på Sportpalatset, men 1999 sa de upp sig, tog med alla instruktörer och öppnade Inpuls på Stationsgatan 57.

- Det var en liten lokal och vi hade egentligen bara utrymme för gruppträningen. Vår gymdel var alldeles för liten och när Sportpalatset gick i konkurs ett år senare såg vi vår chans. Om vi skulle få en större yta och ännu mer kunder fick vi agera snabbt.

Flytten till Sportpalatsets gamla lokaler gick 2000, men efter några år kände de att läget var för dåligt. Problemet var nu att hitta en större lokal.

- Hösten 2007 bestämde vi oss för att satsa allt och tog på oss finkläderna och stegade upp till Karl Petersen för att se om kommunen kunde hjälpa oss med en ny lokal.

Det var början på en lång rad möten som till slut landade i ett erbjudande om bibliotekets gamla lokaler. Pernilla Forsberg berättar att de träffade massor av företagsledare, kommunala tjänstemän och chefer i näringslivet.

- Alla var väldigt hjälpsamma och vi stötte aldrig på några problem, varken från banker eller byggherrar. Det är ett positivt företagsklimat i Luleå och det märks. Vi trivs jättebra där vi är idag och nu när Elite ska bygga om är vi med i planerna och det ska bli jättespännande och se var det landar. Det hade varit roligt att få större lokaler och att fortsätta växa.

Men mitt i karriären fick Pernilla Forsberg ett bakslag, hon drabbades av bröstcancer 2010.

- Jag har två söner och min yngsta var inte ens två år. Här har jag verkligen känt att, tack och lov för mitt arbete. Jag har aldrig upplevt press att komma tillbaka utan har varit på plats så mycket jag har orkat och bara fått kärlek från mina kollegor. Nu mår jag bra, men går på regelbundna kontroller.

Idag har Inpuls över hundra anställda och Pernilla Forsberg är engagerad i alla delar av företaget, men hon önskar ibland att det fanns tid över för mer djupgående analyser.

- Jag hade velat fokusera på mer strategi för att driva Inpuls framåt och även göra mer omvärldsbevakningar. Men det här är det roligaste arbete jag har haft, Inplus är mitt liv.