Tunnel ska stärka näringslivet

Arjeplog En tunnel genom Tjernfjellet kommer att stärka näringslivet, öka handelsutbytet och effektivisera transporterna mellan Norge och Sverige. Det framkom vid ett möte i Arjeplog under tisdagen där norska och svenska kommuner deltog.

Vid mötet deltog cirka 60 personer från de norska kommunerna Bodö, Saltdal och Fauske och de svenska kommunerna Arjeplog, Arvidsjaur, Älvsbyn, Boden och Luleå. Dessutom deltog universiteten i Luleå och Bodö, och Norrbottens landshövding Sven-Erik Österberg. 

Tunnelbygget genom Tjernfjellet i Norge, nära gränsen till Arjeplog, är planerat att börja 2015 och vara klart hösten 2018. Tunneln blir över 3 kilometer lång med en stigning på 3,5 Procent. Kostnaden är beräknad till 450 miljoner kronor.

-Transporterna blir kortare, vilket reducerar transportkostnaderna. Det ger också miljövinster, och stärker handelsutbytet. För de enskilda företagen, till exempel Norges största stugtillverkare, som finns i Saltdal och köper allt sitt virke från Sverige, betyder en tunnel mycket, säger Ivar Skogset, näringslivschef i Saltdal, till Arjeplogsnytt.

Även trafiksäkerheten förbättras, på en fruktad och olycksdrabbad sträcka.

Vid mötet i Arjeplog diskuterades ett fortsatt och ökat samarbete mellan de norska och svenska kommunerna i området. Samarbetsområden är transporter, mineraler, affärsnätverk, logistik, turism och utbildning.

Konferensen var den första i sitt slag. Initiativtagare är kommunalrådet i Arjeplog, Britta Flinkfeldt-Jansson.