BAM och Vittjärvshus bygger ny datahall åt Hydro66

Boden Vittjärvshus och BAM bygger den nya datahallen åt Hydro66. Bygget är redan påbörjat och under onsdagen besökte det brittiska företagets vd Andy Long Boden och tog ett spadtag för bygget.

Anläggningen på 8.000 kvadratmeter bygggs på A 8:s fotbollsplan, mellan militärområdet och bostadsområdet Bodsvedjan. Till sommaren ska det vara klart. För Vittjärvshus och BAM (Bodens Anläggning och Mekaniska) är det ett stort uppdrag. 

-Vi på Vittjärvshus har i och med det här vår bästa vinter på många år framför oss, säger Rickard Eriksson, vd för Vittjärvshus.  Vi är både glada och stolta att vi fått och vågat ta chansen att bygga det här datacentret. Att vi fått vara med ända från första början har gett oss mersmak och hädanefter är målsättningen att vara med och bygga alla framtida datacenter i Boden.

- De markarbetare vi vanligen permitterar varje vinter kan nu jobba kvar. I dagsläget är vi 20 man som arbetar och det var länge sedan vi var så många som jobbade över vintern. Det är mycket positivt, säger Peter Berkfors, vd för BAM.

Det som lockat till etableringen är en god infrastruktur, säker och miljövänlig elförsörjning, kallt vatten från älven och kallt klimat. Andra viktiga faktorer har varit geologiskt lugnt område, politisk stabilitet, lokal kompetens och ett bra samarbete med lokala aktörer.

- Bodens kommun, Bodens Utveckling och The Node Pole har betytt mycket vid valet av etableringsort. Det råder stor konkurrens om datacenteretableringar i världen, men det här lokala samarbetet gav oss förtroende och gjorde att vi fick upp ögonen för den här regionen, sa Andy Long, vd för Hydro66 vid besöket i Boden.

Hydro66 marknadsför sina tjänster med miljöargument och kallar serverhallen i Boden "Ultra Green Arctic Data Centre" i sin marknadsföring.

Till skillnad från Facebook är det här ett företag som kommer att hyra ut servrar, eller plats för servrar åt andra företag, vilket innebär att det kan bli många företag som etablerar sig i den nya hallen i Boden.