Nordnorsk industri bakom ny utbildning i Övertorneå

Övertorneå Nordnorsk industri driver på för att få tillstånd en ny utbildning i Övertorneå. Nästa vecka hålls en konferens vid Utbildning Nord för att sätta igång ett pilotprojekt som är gemensamt för Sverige, Norge och Finland. Statoil går in med 600.000 norska kronor.

Den norska gas- och oljeindustrin behöver elektriker. Personer med rätt kompetens är en bristvara i den expansiva regionen i Nordnorge.

- Tromsö växer fort, vi behöver mycket kompetens. I synnerhet behöver vi elektriker, säger Torbjørn Pedersen som är chef för Energiklyngen Nord, en organisation som representerar  30 företag som är verksamma inom gas- och oljeindustrin i Nordnorge.

Ett problem är att de elektrikerutbildningar som nu bedrivs i Sverige inte är anpassade till gas- och oljeindustrins krav. Som det nu är kan inte industrin rekrytera elektriker med svensk utbildning.

Det krävs mer specialisering, bland annat säkerhetscertifikat för arbete på eldfängda platser som olje- och gasplattformar, och för helikoptertransporter. Som elektriker i gas- och oljeindustrin måste man till exempel kunna klättra upp och ner för rep, vid evakuering av en rigg eller plattform.

Nästa vecka hålls ett möte om en ny tilläggsutbildning som ska förläggas till Utbildning Nord i Övertorneå. Den som genomgått den utbildningen ska kunna jobba i alla tre länderna som är med: Sverige, Norge och Finland.

-De som går den nya utbildningen kommer att få jobb, säger Torbjørn Pedersen. Det råder stor brist på elektriker och automatiker.

- Alla initiativ som bidrar tillökad rörlighet för arbetskraften är bra, säger Iiris Mäntyranta, tillförordnad enhetschef vid länstyrelsens enhet för gränsregional utveckling.

Enligt planen ska pilotutbildningen komma igång i höst. Inom två år hoppas man på en permanent utbildning. Statoil ha lovat att gå in med 600.000 norska kronor. Hittills har projektet finansierats med medel från EUs regionala utvecklingsfond, den så kallade Interreg.

230.000 personer arbetar inom den norska gas- och oljeindustrin. 9.000 av dem arbetar ute på riggar till havs.