Nominerad till Näringslivets pris

Hemmagastronomi tar inga genvägar

Luleå Han har lärt norrbottningarna att laga mat sedan 2008. Förra året utökade han sitt utbud på Hemmagastronomi och fördubblade antalet anställda. - Jag vill ta tillvara på de råvaror som vi har i Norrbotten, säger Simon Laiti.

När Hemmagastronomi öppnade för sex år sedan låg fokus på matstudion med ett enklare utbud i butiken. Idén om matlagningskurser fick han när han arbetade på en restaurang i Tornedalen. 

- Jag fick hela tiden frågor från våra gäster hur man lagar till exempel ripa eller älg. Intresset har varit stort sedan starten och fortsätter att öka.

Hemmagastronomi har ändrat utseende fyra gånger, men det var förra året som utbudet utökades med både bageri och deli.

- Vi har även gått från att bara ta emot bokade sällskap till att ha öppet från morgon till kväll, sex dagar i veckan. Tanken var att öppna upp Hemmagastronomi och att bjuda in våra kunder på ett helt annat sätt och servera både frukost, lunch och middag.

I år är det första gången Hemmagastronomi har öppet på sommaren. De kommer även att ha en uteservering med cirka 50 uteplatser.

- Det har varit en hektiskt tid för oss sedan vi byggde om, men det har bara varit roligt. Vi har massor med event inplanerade i sommar och det kommer att hända saker hela tiden.

Simon Laitis arbetsuppgifter har förändrats efter ombyggnationen och han har tagit ett steg från matlagningen och fokuserar mer på att driva företaget.

- Jag har blivit en kreativ ledare och ser till att allt flyter på, både framför och bakom disken. Det är verkligen jätteroligt och jag lär mig nya saker hela tiden.

Hemmagastronomi är nominerade till årets varumärke samt det nya handelspriset och Simon Laiti tycker att det är roligt att en delikatessbutik uppmärksammas.

- Vi lägger mycket fokus på bra kvalitet och tar inga genvägar. Bra mat kostar, men vi har kunder som vill unna sig det lilla extra i vardagen. Vi har gått från att ha en liten disk med några ostar till att kunna erbjuda både nybakat bröd och gårdsmärkt kött från Norrbotten.

Anna Holmberg

Motivering:

I Luleås norra hamn ligger köket som aldrig stänger. Hemmagastronomi med Simon Laitis norrbottniska gastronomi tillhör landets krogelit. Matbarens filosofi är att dela maten i goda vänners lag, från morgon till sena kvällen.

Ägare/VD: Simon Laiti

Bildades: 2008

Anställda: 18

Uppskattad omsättning 2014 med det nya konceptet: 18 miljoner

Uppskattad vinst 2014: 500 tkr