Protab undvek konkurs och kom igen
Han startade sitt företag i hembyn Slipstensjön och hade 2004 20 anställda när man flyttade till centralorten Vindeln. Det gick bra några år, och sedan kom 2008.
Under hösten sjönk orderingången från 4 miljoner kronor till 1,3 miljoner på ett par månader.
- I oktober insåg jag, att det här går inte längre, säger Jan Hörnberg.
Han tog några tunga steg in på Ackordcentralen i Umeå och trodde att det var slutet.
- Att gå in på Ackordcentralen var jobbigt. Jag tyckte att hela Umeå såg att jag smet in genomden där dörren.
Efter diskussion och råd från experten där inleddes omedelbart en företagsrekonstruktion för att undvika en konkurs. Kunder och leverantörer bjöds några dagar senare in till ett möte. Man informerade kunderna och leverantörerna vad som krävdes av dem under rekonstruktionstiden för att den skulle bli lyckad. Vi hade ett stort stöd både från leverantörer och kunder.
- När man är i det svarta hålet får man ett smalt tunnelseende. Det är viktigt att söka hjälp, tillgång till någon som kan hjälpa dig att lyfta blicken. Anders Bergman på Ackordcentralen blev min sparringpartner. I dag kan man få motsvarande hälp av Företagarnas nystartade företagsjour, säger Jan Hörnberg.
- När jag får frågor från företagare med problem upmmanar jag dem att söka hjälp, säger han. Mitt första råd är att agera snabbt, innan företaget är kört i botten. Då kan man undvika en konkurs. Det är stor skillnad mellan rekonstruktion och konkurs. Det var tack vare att jag var ute i god tid som det blev en lyckad rekonstruktion.
Nu är Jan Hörnberg i full gång igen. Verksamheten växer genom ett förvärv av ett företag i Nordmaling, vilket innebär en förbubbling av antalet anställda till cirka 35.
Protab tillverkar komponenter till verkstadsindustrin och skogsindustrin, levererar mycket till det skogstekniska klustret i Västerbotten.
Vid en rekonstruktion behåller man ägandet och kontroll. Vid en konkurs förlorar man ägandet och kontrollen, när en konkursförvaltare tar över.