Talga börjar provbryta i Niskaområdet

Kiruna Batterianods- och grafenföretaget Talga Group meddelar att man ska börja provbrytning i Niskaområdet utanför Vittangi.

Företaget ska utvinna grafit som ska förädlas till batterianoder. Brytningen ska börja nu i september. Provbrytningen sker i samarbete med Kirunaföretaget Orefields Group AB.

Enligt planen ska 25.000 ton grafit utvinnas under provbrytningen. Det ska ske i flera faser där 2.500 ton ska utvinnas redan i höst. Materialet ska användas till att producera batterianoder som ska testas tillsammans med batteritillverkare och biltillverkare. Talga har sekretess- och samarbetsavtal med 48 sådana parter.

Talga har tidigare presenterat planer för en svensk produktion av battterianoder som ska ge 19.500 ton anodmaterial per år i 24 år med start 2024. Det ska ske med grafit från Vittangiområdet som ska vidareförädlas i Luleå och sedan skeppas till europeiska batteri- och elbilsbolag.

Denna provbrytning väntas ge ännu mer grafit och gör att produktionen kan utökas till totalt 100.000 ton per år, vilket gör Talga till den största anodproducenten i världen utanför Kina.