9 av 14 kommuner i Norrbotten försämrar företagsklimatet

Luleå Resultatet i de flesta av länets kommuner försämras i Svenskt Näringslivs nya ranking över kommunernas företagsklimat. Endast Bodens kommun platsar bland de 100 bästa i Sverige. Luleå kommun däremot hamnar i botten på plats 260 av 290 kommuner.

9 av 14 kommuner i Norrbotten försämrar sin position i Svenskt Näringslivs nya ranking som presenterades under onsdagen.

- Detta duger inte. När Norrbotten har en historisk möjlighet tack vare stora företagsinvesteringar måste kommunerna vara på tå, säger Svenskt Näringslivs regionchef Hans Andersson.

Luleå fortsätter rasa i rankingen och tappar hela 70 placeringar jämfört med förra mätningen.

– Detta är mycket allvarligt. Kommunledningen har lovat att förbättra kommunens företagsklimat från förra årets nedgång då man tappade 69 placeringar, men det är tydligt att det inte händer tillräckligt. De allra flesta parametrarna pekar nedåt och allra störst försämring syns i det viktiga sammanfattande omdömet. Det är tydligt att de företag i kommunen som svarat på enkäten är rejält missnöjda, säger Hans Andersson.

Boden, har de senaste åren avancerat och är bäst i länet och på plats 68 bland Sveriges kommuner.

– Boden började sin resa uppåt 2014 och har sedan dess mer eller mindre haft en positiv trend som jag hoppas kommer att fortsätta. Men Boden kan inte vara ett draglok för hela länet, säger Hans Andersson.

Även Arvidsjaur har haft en bra utveckling de senaste åren och är nu årets klättrare med en uppflyttning på 38 platser.

Så här ser rankingen för länets kommuner ut: