Ice datacenter rekryterar för att dubbla

Luleå Ice datacenter i Luleå rekryterar nu 10 nya medarbetare och planerar att dubbla verksamheten som växt snabbt de senaste fem åren.

Sedan statliga Rise 2016 etablerade sin första öppna anläggning för forskning om datacenter, har verksamheten i Luleå växt. Från en omsättning på 9 miljoner kronor, omsätter man nu 40 miljoner. Sedan starten har man anställt 30 medarbetare och nu rekryterar man 10 till.

- Vi har råkat komma in i några ”sweet spots”, perfekta ställen att vara på, som nästan inga andra håller på med. Tillsammans med LTU har vi hittat de här områdena, säger Tor Björn Minde, enhetschef vid Rise Ice datacenter i Luleå.

Det började med en forsknings- och testmiljö kring datacenter, öppen för alla intresserade organisationer och företag. Den första i sitt slag och den verksamheten fortsätter att växa.

Ett nytt område är jordobservationsdata, vanligen kallat satellitdata. I den verksamheten, på uppdrag av Rymdstyrelsen och i samarbete med LTU, omsätter Ice datacenter i år 7,5 miljoner kronor. Ice datacenter lagrar nu stora mängder satellitbilder.

Ett annat område man just börjat med är så kallad ”edge computing”, som går ut på att med hjälp av 5G i mobilnäten och lokala basstationer med servrar för datalagring, snabba på datakommunikationen ytterligare. Vilket möjliggör datakommunikation i mobilnäten utan fördröjning.

Man har också börjat med så kallad industriell symbios, som går ut på att företag samarbetar om att använda avfall från det ena företaget som råmaterial i det andra företagets process. Det nya och prisade Luleåföretaget Containing Greens, vars affärsidé är att använda överskottsenergi från industrin till att värma växtodlingar, har ett experimentväxthus i Ice datacenters lokaler.

Tor Björn Minde räknar med att inom fem år ha fördubblat antalet medarbetare, vilket innebär cirka 60 anställda.

- Jag ser väldigt ljust på framtiden. Det händer så mycket häruppe nu. Jag funderar på vad vi kan göra för processindustrin, tillsammans med LTU. Vi jobbar redan med Hybrit i ett projekt om värmeåtervinning. Jag hoppas kunna arbeta med H2 Green Steel, säger Tor Björn Minde.

Ice står för Infrastructure and Cloud research & test Environment.